[O2] automatyczny włącznik świateł po zapłonie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mufti
    Classic
    • 2010
    • 4

bubuDE, to prawda sam mam UPS do pieca i zdaje egzamin dodatkowo ochronnik przepięciowy na cały dom BETTERMANN B+C który już raz zdał egzamin, dobrze że to wkład i tylko jeden poszedł tak że 100 zł do tyłu a w domu urządzenia ocalały :szeroki_usmiech
  • Harry78
    Classic
    • 2009
    • 29

Witam,

Wiem, że na temat automatycznych włączników świateł było już kilka wątków, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.

Na dniach będę montował w O2 Mint automatyczny włącznik świateł po uruchomieniu silnika.

Mój fabryczny włącznik świateł w O2 posiada 10 styków.
    8 - to PLUS po stacyjce, który w zależności od pozycji włącznika łączy się z:
    1 - światła mijania
    3 - światła pozycyjne
    7 - światła mijania + przeciwmgielne
    9 - wszystko wyłączone
    Na jeszcze inny jest doprowadzona masa

Czyli wszystkie potrzebne przewody mam na wierzchu. I niby automatyczny włącznik świateł można by było podpiąć pod nie, ALE ponieważ będzie w nim przekaźnik to nie jestem pewien, czy jego załączenie nie spowoduje zbyt dużego obciążenia na przewodzie z plusem po stacyjce (8 nóżka). Sam przewód jest dość gruby, ale nie wiem z jakiego układu jest on zasilany.

- czy ktoś sprawdzał może takie rozwiązanie ?
    - czy ktoś wie skąd idzie ten przewód z plusem po stacyjce ?

Andrzej

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Harry78, a to w mincie trzeba cos dodatkowego zakładac? Trybu tzw. skandynawskiego nie mozna ustawic....czy nie chcesz tego zrobic?
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Harry78
        Classic
        • 2009
        • 29

Można, nawet kilka dni miałem skandynawski, ale wczoraj wyłączyłem.
        Nie podoba mi się perspektywa zimy + odpalanie ze światłami.
        Tym samochodem jeździ żona i nie chcę jej robić problemów, gdy przy cięższych mrozach rozrusznik nie będzie miał siły ruszyć silnika - nie zawsze ma się nowy akumulator.

Tryb świateł amerykański (zaciągnięty ręczny - świecą się postojówki, zwolniony - mijania) jest jeszcze gorszy (według mnie, bo rozumiem, że są również zwolennicy takiego rozwiązania), bo i tak trzeba pamiętać o włączaniu świateł (rano, wieczór, tunel)

Ja jeżdżę Toyotą Auris. Tam mam automatyczne zapalanie świateł rozwiązane fabrycznie "z głową" - zapalają się po uruchomieniu silnika. I tak samo chcę zrobić w O2.

Andrzej

Komentarz

• handzol
          Ambiente
          • 2006
          • 212

Zamieszczone przez Harry78
          Tryb świateł amerykański (zaciągnięty ręczny - świecą się postojówki, zwolniony - mijania) jest jeszcze gorszy (według mnie, bo rozumiem, że są również zwolennicy takiego rozwiązania), bo i tak trzeba pamiętać o włączaniu świateł (rano, wieczór, tunel)
          tu się mylisz,czytaj to http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=399954#399954

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zawsze przed startem mozna przelaczyc na swiatla pozycyjne. Drobny pobor pradu z rana wcale nie jest zly dla akumulatora, to go obudzi :twisted:

Ja mam wlaczone skandynawskie juz dwie zimy i pali bez problemu, a jakby duzy mroz to przestawialem wlasnie na postoje i auto zapala, a ma obecnie ponad 4 lata.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1085
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

W przełączniku świateł jest styk Xz, i na nim zanika napięcie wczasie gdy włączony rozrusznik.
              Proponuję proste rozwiązanie za pomocą dwóch przekażnikow:

Można to samo zrobić tylko na jednym przekażniku, ale wtedu trzeba zastosować kilka diod do włączania oświetlenia wskażnikow.
              Wszystkie możliwości są opisane wtym wątku.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Harry78
                Tym samochodem jeździ żona i nie chcę jej robić problemów, gdy przy cięższych mrozach rozrusznik nie będzie miał siły ruszyć silnika - nie zawsze ma się nowy akumulator.
                Nie ma takiego zagorżenia. Mam właczony od nowości tryb skandynawski i pomimo silnych mrozów poprzedniej zimy (do -25 stopni) nie miałem najmniejszych problemów z odpaleniem auta (nawet kontrolki nie przygasały).
                Spokojnie mozesz aktywowac zpowrotem tryb skandynawski i nie bac sie o akumulator.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Harry78
                  Classic
                  • 2009
                  • 29

Marian 2 - Styk o którym piszesz (oznaczony Xz) znajduje się wy włączniku w O1.
                  W O2 styki są opisane cyframi 1 - 10.

handzol - ten wątek czytałem i dalej twierdzę, że tryb Amerykański mi nie odpowiada. Chcę automatyczny włącznik świateł, gdzie nie muszę pamiętać w tunelu, rano, czy wieczorem o włączeniu świateł (żeby się z tyłu świeciły). Co innego, gdyby samochód posiadał czujnik nasilenia światła.

Widzę, że jednak tryb skandynawski nie jest taki "groźny" jak myślałem i chyba włączę go z powrotem.

Dzięki za info.

Andrzej

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tu jest rysunek, jak można to zrobić gdy w samochodzie niema styku odłączającego zbędne odbiorniki w czasie rozruchu. Z pewnością w O2 taki styk jest, tylko inaczej się nazywa, nie mniej wg tego rysunku można z niego nie korzystać. Na rys.b jest o kilka przewódów mniej. Z przełącznika zima/noc, lato/dzień nie warto rezygnować, gdyż czasami coś trzeba zrobić w samochodzie przy wlączonym zapłonie, a światła wtedy są nie potrzebne. Ten układzik był opracowany wtedy, gdy nie obowiązywała jazda na światłach całą dobę i cały rok, stąd ten dodatkowy wyłącznik.
                    Załączone pliki

Komentarz

• Harry78
                      Classic
                      • 2009
                      • 29

Marian 2 Dzięki za twoje porady, ale moje pytanie nie dotyczyło tego jak zrobić włącznik, jaki kupić itp.

Pytanie brzmiało mniej więcej tak:
                      Czy podpięcie automatycznego włącznika pod 1 konkretny kabelek nie spowoduje przeciążenia układu zasilającego ten kabelek.

Andrzej

Komentarz

• Marian 2
                        L&K
                        • 2007
                        • 1085
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Przecież całyczas staram się wytłumaczyć w które miejsce można podłączyć cewkę przekażnika znajdującego się w tym automatycznym włączniku. Podłączenie cewki przekażnika w dowolny przewód w żadnym przypadku nie spowoduje przeciążenia, co innego błędne podłączenie styków wykonawczych, wtedy można spowodować zwarcie.
                        Rozumiem, że wiesz gdzie należy podłączyć styki wykonawcze, tylko nie wiesz jak podłączyć sterowanie tego wyłącznika, tak wynikało z zapytania. Sterowanie (cewkę przekażnika) można podłączyć wszędzie, pobera mniej prądu niż żaróweczka podświetlenia.
                        Ogólna zasada, to takie podłączenie sterowania, aby światła właczały się po włączeniu zapłonu i nie były włączone w czasie pracy rozrusznika (wyłączone w czasie rozruchu).
                        W O2 napewno jest takie miejsce z którego jest odłączane napięcie w czasie pracy rozrusznika, czyli są wyłączane wszystkie zbędne odbiorniki w czasie rozruchu.

Komentarz

• Harry78
                          Classic
                          • 2009
                          • 29

Automatyczny włącznik zamontowany. Użyłem włącznika aktywującego przekaźnik przy wzroście napięcia powyżej 13,4 V.

Wykorzystałem następujące przewody przy włączniku światła:

4 - PLUS po stacyjce
                          6 - MINUS

1 - światła mijania
                          9 - wszystkie światła wyłączone - ten przewód rozciąłem i w zależności od stanu przekaźnika napięcie z niego przekazywane jest albo na drugą część przewodu 9 (stan spoczynku), albo na przewód idący od nóżki 1 (silnik włączony).

Gdyby nie połączyć tych 2 części przewodu 9, wtedy w stanie spoczynku przekaźnika odebrane by to było jako awaria włącznika świateł i światła były by automatycznie włączane.

Automatyczny włącznik działa prawidłowo w pozycji przełącznika świateł 0

Andrzej

Komentarz

Pracuję...